Wat is Ergonomie?


Ergonomie is een term die vaak wordt gehoord maar niet altijd begrepen. Wat is ergonomie eigenlijk is en waarom is het belangrijk?

Ergonomie: een kennismaking

Het woord ergonomie is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet). Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dat kan betrekking hebben op je dagelijkse leven, maar het is vooral bekend in de relatie tot arbeid (je werk). ‘Ergonomie‘ streeft ernaar om producten en systemen te ontwerpen en ruimtes in te richten, waarmee en waarin mensen veilig en gezond kunnen werken.

Waarom is ergonomie zo relevant?

Ergonomie helpt ons om werk en de omgeving aan te passen aan onze lichaamsbouw en -functies, zodat we minder snel last krijgen van lichamelijke klachten en blessures. Ergonomische stoelen (in combinatie met een juiste werkhouding) kunnen beeldschermmedewerkers helpen rug-, nek- en schouderklachten te voorkomen. En door het gebruik van ergonomische hulpmiddelen kunnen we efficienter werken en de productiviteit verhogen. En in een tijd waarin ‘welvaartsziekten’ als obesitas, diabetis en hart- en vaatziekten nog steeds toenemen is het nog belangrijker om over ergonomie (en de gezondheid) op het werk na te denken. Dat betekent vaker staan in plaats van zitten (ook al is de stoel ergonomisch), meer bewegen en je lichaam niet overbelasten.

Ergonomisch werken in de praktijk

Ergonomisch werken betekent voor elke werksituatie iets anders. Een kantooromgeving verschilt natuurlijk enorm van een bouwplaats. In zijn algemeenheid betekent het dat je werkomgeving een omgeving is die goed voor jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid is. Pas je werkplek aan je lichaamsbouw en -functies aan, waardoor je minder snel last krijgt van lichamelijke klachten en blessures.

Enkele simpele maar belangrijke aandachtspunten:

Stel je bureau goed in. Werk je in een kantooromgeving? Controleer dan of je bureau op de juiste hoogte staat. Dat kun je doen door je onderarmen plat op het bureau te leggen. Staan jouw ellenbogen in een rechte hoek en zijn je schouders ontspannen? Dan staat het bureau op de juiste hoogte.

Let op je werkhouding. Een goede werkhouding is ontzettend belangrijk. Let er bij staand werk op dat je rug recht is, je voeten uit elkaar staan en beide benen evenveel gewicht dragen.

Zet je hulpmiddelen op de juiste plek. Werk je bijvoorbeeld achter een beeldscherm, plaats het beeldscherm dan recht voor je op ooghoogte. Zorg dat er minstens één armlengte tussen je ogen en het beeldscherm zit. Zet het toetsenbord en muis dicht bij elkaar en op dezelfde hoogte. Hiermee houdt je het werkvlak klein en verminder je onnodige spanning in je armen en schouders.

Zorg voor voldoende licht. Onderschat niet hoe belangrijk genoeg daglicht is om ergonomische te kunnen werken. Zet je bureau daarom naast een raam. Is daglicht niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je een nachtdienst draait. Kies dan voor lampen die daglicht namaken.

Ergonomie gaat dus verder dan alleen instelbaar meubilair. Het is een wetenschap die belangriijk is om gezond te kunnen werken en leven. Door ergonomie toe te passen kunnen we lichamelijke klachten verminderen, de productiviteit verhogen en een gezonde en gelukkige levensstijl bevorderen.

In de Opleiding Ergonomie leer je alles over de relatie tussen werk en gezondheid en ontwikkel je een duidelijke visie op de aanpak van werkgerelateerde klachten. Lees hier meer over deze opleiding. Heb je een vraag? Bel dan naar: 073-6100994 of stuur een mail naar academy@wittemeer.nl